فروش کلیه و کبد به یکی از فعال ترین کلید واژهها در گوگل تبدیل شده و سالانه ده ها هزار تن از هموطنان به منظور درآمد و گذران زندگی، به دنبال راهکارهایی برای فروش اعضاء بدن خود از طریق فضای مجازی و آگهی های خیابانی هستند.
آگهی های مختلفی در خیابان ها و معابر و اطراف بیمارستان های پیوند کلیه در مراکز 31 استان کشور شاهد هستیم که حاوی درخواست های خریداران و فروشندگان کلیه با گروه های خونی و سنین گوناگون است.
ظرف یک سال اخیر که گفتاری درباره بازار سیاه اینستاگرامی و تلگرامی فروش کبد و کلیه در ایران در سایت روزیاتو منتشر شد و مورد بازدید ده ها هزار تن از هموطنان و مخاطبان عزیز پرتال قرار گرفت، بیش از 1200 درخواست با مشخصات هویتی و آزمایشگاهی از سوی فروشندگان کبد و کلیه به روزیاتو ارسال شد.
این رقم هر ماه در حال افزایش است و از یک اتفاق مهم و درناک در کشور خبر میدهد و آن مشکلات اقتصادی گسترده هموطنان در نقاط مختلف کشور است که بعضیها را برای امرار معاش حداقلی، به سمت فروش اعضاء بدن مجبور کرده است.
این اتفاق فروش کلیه و کبد در ایران، رویداد دردناکی در کشوری ثروتمند با منابع غنی معدنی و نفتی که دومین قدرت انرژی جهان نیز محسوب می شود، به نظر می رسد.
افرادی که در یک سال اخیر درخواست فروش کلیه و کبد داشته اند، اکثرا جوان و ساکن همه نقاط کشور هستند. در بین درخواست کنندگان از روزیاتو، دانشجو، دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشجوی دکتری، کارآفرین ورشکسته و به طور کل از اقشار مختلف جامعه دیده می شود.
با این حال، خرید و فروش کلیه در فضای مجازی، غیر قانونی است و برای حل این معضل، سامانه پیوند توسط وزارت بهداشت راه اندازی شده است. جزییات کار و فرآیند ثبت نام و ارسال اطلاعات در سامانه پیوند کلیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را فقط در سایت behdasht.gov.ir دنبال کنید و از ورود به دیگر سایت های غیر رسمی اجتناب کنید.
سایت انجمن خیریه بیماران کلیوی ایران در نشانی irankf.com شما را در جریان جدید ترین اطلاعات درباره تبادل کلیه بین اهدا کننده و گیرنده قرار می دهد.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران کلیوی اخیرا اعلام کرد که 40 تا 50 هزار بیمار دیالیزی در کشور داریم و ایران ظرفیت 1500 تا 2000 پیوند کلیه در سال دارد. هزینه 12 ساعت دیالیز این بیماران در هفته حدود 20 میلیون ریال است که هزینه زیادی به صنعت سلامت کشور وارد میکند. با این حال، ایران هیچ مشکلی در تامین داروی بیماران کلیوی ندارد. البته همه بیماران دیالیزی، شرایط پیوند کلیه را ندارند. پیوند کلیه، نهایت تا 25 سال میتواند مشکل بیماران نیازمند پیوند را رفع کند.
درخواست پدر پیوند کلیه ایران
40 درصد کل پیوند کلیه در ایران از پیوند زنده بود و بقیه از افرادی است که به دلایلی، مرگ مغزی شده اند. آمار پیونداز متوفی زیاد نیست و باید این فرهنگ اهدا عضو در ایران، رونق بگیرد. برخی افراد جوان به دلیل عدم تطابق بافتی، امکان دریافت پیوند کلیه از فرد متوفی ندارند.
از مرداد98، سامانه پیوند کلیه در وزارت بهداشت راه اندازی شده تا بازار سیاه غیر قانونی پیوند کلیه را به حداقل برساند. روش کار این گونه است که فردی که علاقمند به اهدای کلیه است و کسی که نیازمند کلیه است، در سامانه ثبت نام کرده، همه اطلاعات هویتی و پزشکی پس از استعلام، وارد می شود و همه داده ها در سامانه به منظور تطبیق اطلاعات ثبت شده با آزمایش های تایید شده توسط متخصصان پیوند و اورولوژی، بررسی می شود.
اگر آزمایش های خونی دو طرف صحیح بود و آزمایش های روان پزشکی تایید شد، در اولویت پیوند قرار گرفته و عمل انجام می شود.
همچنان منتظریم که مجلس شورای اسلامی در قوانین آینده، نگاهی به مقوله پیوند کلیه داشته و بیماران دیالیزی نیز مشمول قانون جامع معلولین کشور قرار بگیرند.
روزیاتو تلاش میکند تا صدای بیماران کلیوی و دیالیزی کشور باشد تا مشکلات و چالش های اقتصادی و پزشکی فرا روی زندگی آن ها به اطلاع خیران و نیکوکاران و مسئولان برسد. انتظار می رود با فرهنگ سازی اهدا عضو و ساماندهی تراژدی خرید و فروش کلیه و کبد، این قضیه حساس، ساماندهی و سازماندهی شود. به امید آنکه هیچ هموطن برای نان شب، محتاج فروش اعضاء بدن نباشد.